Hoppa till innehållet

Vett och etikett

Det här är en samling tips om vett och etikett. Den är i första hand skriven för att sammanfatta regler och traditioner för årsfesterna inom Tekniska Läroverkets Kamratförbund r.f.. Reglerna och tipsen finns till för att följas men det är alltid tillåtet att använda sunt förnuft. För den som inte är van kan årsfester vara lite skrämmande, och det är alltid trevligare att gå på fest om en vet hur en ska bete sig och är väl förberedd.

Klädsel

På årsfest bärs högtidlig klädsel. På inbjudan står det skrivet klädkoden för festen. För de flesta årsfester eller baler brukar det vara högtidsdräkt med akademiska ordnar. Högtidsdräkt betyder frack eller mörk kostym för herrar och långklänning för damer. Med dessa bärs akademiska utmärkelsetecken, nationsband och dylikt. Fracken eller långklänningen kan i alla sammanhang ersättas med folkdräkt.

Fracken

Frack används på akademiska fester, högtidliga kvällstillställningar och på akademiska dagstillställningar (t.ex. disputationer och promotioner). Fracken består av en svart frackrock och svarta frackbyxor med mörka revärer. Till frack har man en vit frackskjorta, vit fluga, vit väst och en vit bröstnäsduk. Ifall man bär utmärkelsetecken ska bröstnäsduk inte användas.

Till frackskjortan tillhör två löstagbara knappar och manschetter. Frackknapparna är vanligtvis vita, men dessa kan ersättas med specialknappar (föreningar kan t.ex. ha knappar med sitt eget sigill). Frackknapparna, manschettknapparna och andra accessoarer ska gå ihop med varann. Materialet förväntas vara samma.

Till frack används svarta, långa strumpor. Strumporna ska vara tillräckligt långa så att benen aldrig syns. Till frack används svarta lackskor, eller s.k. pumps. Pumps är dock mera ovanligt i finska kretsar. Till frack används aldrig bälte. Istället används vita hängslen under frackvästen.

Ifall ni har långt hår bör håret sättas upp.

Accessoarer till frack

Vid dåligt väder används galoscher för att skydda lackskorna och öka bekvämligheten under kvällen. Utomhus kan även en lång mörk kappa eller en festlig mörk cape användas.

Ifall man bär halsduk till frack ska den vara vit. Till fracken kan också vita handskar och svart hatt bäras. Hatten och handskarna ska alltid bäras tillsammans. Väl inne i festlokalen kläs dock dessa av.

Armbandsur används inte med frack. Istället kan fickur användas. Fickuret och dess kedja ska aldrig vara synligt. Fickuret bärs i vänster innerficka på frackrocken.

Mörk kostym

Mörk kostym är mörkblå, -grå, -grön eller -brun. Skjortan undertill ska vara i ljus nyans. Till mörk kostym används en diskret slips eller fluga. Slipsen/flugan bör vara i siden, och aldrig svart. Användningen av en bröstnäsduk uppmuntras, men är inte obligatoriskt. Bröstnäsduken ska lämpa sig till resten av utstyrseln.

Jackan och byxorna bör vara av samma tyg. Mönstrat tyg må användas, men tonar ner på formaliteten.

Till mörk kostym används kostymskor i svart läder. Bältet ska vara i samma nyans som skorna. Mönstrade kostymskor är acceptabelt. Till mörk kostym kan armbandsur eller fickur användas. Armbandsurets kedja får vara synligt. VIta handskar och huvudbonad används inte till mörk kostym.

Till mörk kostym kan även väst bäras undertill. Västen ska vara av samma tyg som byxor och jacka.

Användningen av manschettknappar uppmuntras, men är inte obligatoriskt. Ifall manschettknappar används ska dessa vara i samma material som resten av accessoarerna. Ifall ni till exempel bär ett armbandsur i silver ska även manschettknapparna vara i silver.

Långklänning

Det finns både aftonklänningar och balklänningar. Huvudsaken är dock att klänningen är tillräckligt lång och att den är värdig. Klänningen når ända ner till skon. Klänningens tyg och nyans är upp till bäraren. Klänningens ärmlängd kan variera från ärmlöst till lång ärm.

Observera dock att axlarna ska vara täckta tills värdinnan tar av sig sin sjal. Detta sker oftast vid huvudrätten. Ni kan täcka axlarna med t.ex. sjal, bolero eller annan festlig jacka.

Accessoarer till långklänning

Till långklänning kan handskar bäras. Handskarna kan vara i valfri längd och valfri färg. Skorna är festliga klackskor. Handväskan är liten och får gärna vara samma material som skorna. Handväskan kan ha en smal rem.

Ifall armbandsur används ska den vara diskret och festlig. Ifall smycken används, ska dessa gå ihop med klänningen. Armband och ringar bärs ovanpå eventuella handskar. Förlovnings- och vigselringar är undantag. Till festklänningen bärs festfrisyr. Långt hår sätts upp. Nacken ska vara synlig. Frisyren kan ytterligare utsmyckas med spännen, band eller blommor. Till långklänning bärs inte huvudbonad. TIll folkdräkt får huvudbonad bäras.

Nationsband, prenikor och andra påhäng

Till högtidsdräkten bärs band som visar vilka organisationer en tillhör. Dessa band är kårband, nationsband samt andra föreningars band. Bandets mönster och färg hänvisar till den tillhörde föreningen. Med frack bärs banden under västen, snett från höger axel nedåt mot vänster sida. Banden ska ligga mellan de löstagbara knapparna på frackskjortan.

Man kan bära mer än ett nationsband. Dessa placeras då nedtill varann. Traditionsenligt bär man den förening vars årsfest man deltar på högst upp.

Metod för fastsättning är valfri. Vanligtvis fastsätts bandet i hängslena med säkerhetsnålar.

Till mörk kostym fastsätts banden på kavajens vänstra omslag.

Till långklänning bärs banden som en rosett. Rosetten fästs på klänningen vid vänster bröst. Olika organisationer viker sina rosetter olika.

Nedanför är en bild på TLK:s rosett.

Steg 1: Köp ett kårband på 50 cm för två euro av en styrelsemedlem på Cornern. OBS! endast kortköp accepteras som betalningsmetod.

Steg 2: Leta reda på en sax, nål, tråd och en säkerhetsnål. Lite tålamod kan vara bra att ha. Pro tip: sätt lite nagellack eller genomskinligt lim på änden av bandet så slipper du lösa trådar.

Steg 3: Nu kommer själv vikningen. Och där finns det lite olika varianter för att komma till samma resultat. Vik bandet dubbelt, öglan (=den inre rosetten) ska vara mellan 5–5,5 cm, du behöver inte mäta på millimetern.

Steg 4: Vik en likadan ögla under den mindre som är lite bredare (typ +1cm på var sida, 7–7,5 cm nånting ditåt) så den sticker fram på båda sidorna.

Steg 5: Sväng på hela alltihopa och vik bandet tvärs över…

Steg 6: … och dra bandet sedan runt ett varv de båda vingarna. Efter det syr du fast med några stygn på baksidan och klipper bort svansen som lämnar kvar (det lämnar en del över). Pro tip 2: sätt lite nagellack/lim här på änden också! Efter det syr du fast säkerhetsnålen på baksidan och ditt kårband är klart!

Ifall färgerna eller mönstret på bandet är asymmetriska ska de ”tyngre” färgerna vändas nedåt.

Utmärkelse-, heders- och högtidstecken bärs på vänster sida om inte annat bestäms för ett specifikt tecken. Bär du flera band eller rosetter bärs de i ”storleksordning”. Bandet för föreningen du representerar bärs överst. Det är klokt att kolla upp rangordningen mellan olika utmärkelsetecken på förhand.

Banketten

Cocktail och sittordning

Banketten börjar vanligtvis med cocktail. Om ni har långklänning ska axlarna vara täckta. Under cocktailen kan ni gå runt och bekanta dig med de andra gästerna samt sittordningen. Sittordningen finns oftast uppsatt på väggen eller utdelas som tryckt handprogram. Traditionellt letar herrarna reda på sin bordsdam före de går in i själva festsalen. Beroende på hur sittordningen är gjord kan det hända att er bordsdam eller -herre är någon du ännu inte känner. Ta varandra i beaktande och hjälps åt.

Hedersgästerna sitter för det mesta vid honnörsbordet. Honnörsbordets gäster går sist in i salen och brukar vanligtvis bli presenterade för gästerna medan de går in. Det förväntas att övriga gäster har hittat sin sittplats före detta.

Före maten

När ni kommit in i salen och hittat er sittplats vid bordet så ställer ni er bakom er stol och väntar på att honnören blivit inknackad och fanorna blivit inburna. Fanorna bärs in omedelbart då honnören anlänt. Vänd dig så att du följer fanans gång då den bärs in. Kom ihåg att presentera er för ert bordssällskap.

När alla en gång satt sig vid bordet stiger i regel ingen inte upp förrän varmrätten är utburen. Helst ska ni inte alls röra er från bordet innan hela middagen är avklarad om det inte är direkt nödvändigt. När damen vill stiga upp från bordet ska hennes kavaljer hjälpa henne med stolen och helst också följa henne ut och vänta på henne och sedan följa henne tillbaka till bordet.

Sång & tal

Sångledaren har en mycket viktig roll på årsfesten. Det är sångledaren som bestämmer när det sjungs och vad som sjungs. Endast och enbart sångledaren har denna rätt. Det finns tillfällen då enstaka gäster kan börja på en sång, men aldrig utan sångledarens tillstånd. När sångledaren har ordet är alla andra tysta. Samma gäller då marskalken pratar eller då någon håller tal. Man äter heller inte då tal hålls, men om man blir törstig kan man diskret ta en klunk.

Konferens

Konferens är en paus på x antal minuter. Under konferensen hinner festdeltagarna gå på toalett, införskaffa mer förfriskning till bordet eller ta en sväng utomhus. Följ marskalkens anvisningar för vad som gäller konferensen.

Vid matbordet

Du kom väl ihåg att meddela arrangörerna om specialdieter i samband med din anmälan?

Förrätten

När alla satt sig till bords presenteras sångledaren och annan för festen viktig information. Kårkuratorn eller sångledarna sätter sedan igång med Helan, vilket inleder förrätten. Efter varje sång skålas det.

Skålandet går till på följande sätt: höj snapsglaset, men inte upp i skyarna. Samtidigt vänder ni er mot er bordsherre/dam och ser denna i ögonen, nickar och säger ”skål”. Samma procedur görs med personen som sitter på andra sidan och sedan med personen som sitter mittemot. Efter allt detta nickande och skålande får ni dricka.

Efter den första skålen må ni börja äta. Till förrätten används de bestick som är placerade längst ut från tallriken. Till förrätten dricks förutom snaps oftast öl och eventuellt förrättsvin, vatten kan och bör drickas när som helst under hela middagen. Öl dricks ur det glas som står framför ölflaskan. Glasen är placerade framför tallriken i den ordning de ska användas från höger till vänster.

På många årsfester serveras den andra snapsen direkt efter att Helan sjungits. Snapsglaset fylls igen och om du inte druckit upp den första kan ni hälla den i kaffekoppen så att ni får en hel påfyllning.

Huvudrätten

Till huvudrätten snapsas det traditionsenligt inte, men det må ske i alla fall då det finns helt enkelt för många snapsvisor. Vanligtvis dricks det vin. Till vinet sjungs det vinvisor men i motsats till snaps får du dricka vin även då det inte har sjungits. Huvudrätten äts med besticken närmast tallriken och ni får börja äta när de som sitter närmast runt er har fått sin mat.

Efterrätten

Efterrätten kan variera mycket och vålla problem. Efterrätten äts med efterrättsbesticken som finns ovanför tallriken: gaffel, sked eller både och enligt vad som är dukat. Dekorationskex o dyl. får ätas på förhand. Ibland serveras det efterrättsvin.

Kaffe

Kaffet avnjuts i samband med eller utan efterrätten. Till kaffet serveras punsch, cognac eller någon likör. I studentsammanhang serveras det vanligtvis punsch.

När middagen är avnjuten och kaffet också tagit slut avslutas banketten med ”O gamla kling och jubeltid”. Andra versen av sången (börjar ”På mössan ligger…”) finns ofta med i sånghäftet men får aldrig sjungas i fredstid. Under sista versen hör det till att alla stiger upp, och efter det får ni inte sätta er ned. Middagen är härmed avslutad och dansen kommer snart att börja. Ifall det finns tid så kan ni gå på en snabb promenad för att värma upp medan musikanterna gör sig redo.

Efter middagen

Dansen

Ibland finns det ett danskort vid er plats. På danskortet skriver ni vilken dans ni ska dansa och med vem. Ni dansar den första dansen med er bordsdam/kavaljer. Sedan dansar ni med hen som suttit på er andra sida och sedan med hen som suttit mitt emot er. I regel dansar man två danser (efter varandra) med samma person, fastän det bara kallas en dans.

Nattmat

Om festen börjat tidigt blir natten lång och då kan det hända att nattmat serveras. En klassiker är pyttipanna. Nattmaten brukar serveras strax innan eller på nachspiel.

Nachspiel och sillfrukost

Nachspiel och sillfrukost (sillis) hör till de mer inofficiella delarna av årsfesten. Nachspiel inleds efter att banketten tagit slut och är en efterfest.

Sillfrukosten börjar dagen efter årsfesten, vanligtvis kl. 12:00. Till sillfrukosten får ni komma klädd precis hur ni vill – vanligtvis är studenthalare, hatt samt solglasögon favoritklädseln på sillfrukoster.

Texten ovan är baserad på Geusts strålande kunskaper. Om misstag har begåtts är de TLK som är ansvariga. Där det blivit rätt är det hans förtjänst.

Sök