Hoppa till innehållet

Blogg – Jonatan Lehtinens utbyte i Kanada

Hej, jag heter Jonatan Lehtinen och jag studerar tredje året Process- och Materialteknik på Arcada, jag kommer att skriva några inlägg om min utbytestermin i University of Saskatchewan i Kanada. Skolan har nu pågått i ca en månad och det har varit jätte kiva hittills, de första dagarna var bra organiserade för alla nya internationella studeranden att komma igång med studierna. När jag anlände till Saskatoon i slutet av augusti tog studentorganisationen ISSAC (International Student and Study Abroad Centre) emot nya internationella studeranden och hjälpte till med att hitta till hotellet för första natten.

 

I början var det svårt att hålla koll på vad som händer och vad som måste göras i.o.m. mycket praktiska saker så som flytt och registrering måste skötas genast, som tur hade jag inga problem med det. ISSAC ordnade också evenemang under första dagarna där det var möjligt att mingla och träffa andra utbytesstudenter, att träffa och lära känna nya människor var inte alls svårt pga. alla var i samma situation som jag och de flesta hade också farit ensamma på utbyte. Det här året är det också förvånansvärt många finnar på utbyte i U of S vilket jag tyckte var ganska underligt. Vi var också och se på U of S Huskies football match (Kanadensisk fotboll alltså), fyrverkerier vid south Saskatoon river och det har varit mycket festande också 😉

 

Planen för studierna var att ta fyra kurser i Civil Engineering men när kurserna började insåg jag att det inte främjar mina studier på Arcada som jag hade hoppats, dessutom är kurserna väldigt krävande så jag bytte mina kurser till såna som jag kunde få mina breddstudier gjorda med som inte kräver lika mycket arbete. Studiehandledaren för ingenjör studeranden var väldigt hjälpsam genom hela processen.

 

Vi har med 9 andra studeranden planerat en resa till Banff national park, Alberta för thanksgiving veckoslutet. Jag ska också flyga ner till Mississippi i November för att träffa min kusin och köra därifrån upp till Virginia. De här resorna, och möjligen andra resor, får ni läsa om i kommande inlägg.

 

 

Jonatan Lehtinen

TLK

 

Inlägg 2:

 

Hej, nu är största delen av mitt utbyte i University of Saskatchewan över och jullovet närmar sig. Det var en tid sedan jag skrev senaste inlägget så jag ska försöka uppdatera er om vad jag har hållit på med. Först och främst, skolan är väldigt krävande med massor uppgifter i varje kurs varje vecka vilket begränsar fritiden (det som jag egentligen bryr mig mest om under tiden jag är här J). Ifall du är ingenjörsstuderande och vill studera en termin i U of S rekommenderar jag att göra breddstudier här, orsaken till detta är att det är väldigt svårt att hitta liknande kurser som finns i Arcada som man skulle få till godo och det finns mycket andra intressanta kurser inte bara inom tekniska branschen.

Min första thanksgiving spenderade jag med andra utbytesstuderande i Banff, Alberta (Thanksgiving i Kanada är i början av oktober ca en månad tidigare än i USA). Banff är en liten by ca en timme västerut från Calgary, vi hyrde två bilar och körde i 8 timmar på väldigt raka vägar genom prärien tills vi kom till Rocky Mountains. Oberoende vart man åker är utsikten otrolig och vi hade också tur med vädret hela veckoslutet. Första dagen åkte vi till Lake Louise, sjön var riktigt fin men vi ville gå en bit upp så vi klättrade längs en stig till 2100m till en liten kafeteria, tog några bilder och gick ner. 1,5h tog det att komma upp dit men det var värt det. Andra dagen åkte vi till Bow Lake där det fanns fina berg och kristallklart vatten. Där gick vi runt i ett par timmar i terrängen, vädret och utsikterna var utmärkta men jag hade lite krapula så det krävde lite kämpande.

Under Midterm break åkte jag ner till Cleveland, MS för att träffa min kusin som studerar i Delta State University. Jag flög till Memphis, TN där min kusin plockade upp mig. Vi hann köra mot Cleveland ungefär i en timme då bilen fick något fel, det var mitt på natten och vi hamnade be en kompis köra 120km in the middle of nowhere för att plocka upp oss. Det råkade vara ca -1 grader och snö i Mississippi då ja anlände fast det hade varit kring 20 grader före det. Vi spenderade några dagar i Cleveland, jag träffade mycket nya människor och såg en korgbollsmatch. Efter några dagar i Cleveland hyrde vi en bil och körde 12h upp till Blacksburg, VA där kusinens flickvän studerar i Virginia Tech. Där såg jag riktig amerikansk college fotbollskultur, Virginia Tech vs Miami, 60 000 människor var och se på matchen, det var en riktigt fin upplevelse.

Jag kommer ännu att skriva ett inlägg då jag kommer tillbaka till Finland, då ska jag försöka sammanfatta min utbytestermin och kanske ge några tips till andra ingenjörsstuderanden (och alla anda också) som har tänkt på att åka på utbyte till Kanada i något skede.

 

Jonatan Lehtinen

TLK

Sök